Selvom løbetræning er én af de mest sunde og anbefalede motionsformer, så skal du alligevel være opmærksom på eventuelle løbeskader. Anstreng dig ikke for løbe for længe og husk at bruge gode løbesko, ellers vil du nemlig udsætte dig selv for seriøse løbeskader. Du kan læse flere detaljer om løbeskader på sundsport.dk.
Undgå at få løbeskader
En løber bevæger sig i et bestemt, ensartet bevægelsesmønster, som gentages flere tusinde gange på en enkelt løbetur. Den belastning som kroppen udsættes for, når man lander på foden, er isoleret set ikke ekstrem. Opsummeres belastningen fra mange og lange løbeture, bliver den ekstrem. Det kan overskride vævets tolerancetærskel. Får kroppen ikke den rette tid til restitution mellem belastningerne, vil vævet nedbrydes langsomt, i stedet for at blive opbygget. Det resulterer i en overbelastningsskade. I fod og underben findes der 3 typiske løbeskader.
De 3 mest udbredte løbeskader
- Achillessenebetændelse
- Skinnebensbetændelse
- Svangsenebetændelse
En af de typiske årsager til overbelastningsskader er en for kraftig intensivering eller ændring af træningen. At træningen optrappes, sker typisk fordi løberen har et mål om at stille op i et bestemt løb eller et stærkt ønske om, hurtigt at komme væsentligt bedre i form. Dette ønske kan blive så stærkt, at løberen ubevidst benægter kroppens første trætheds- og smertesignaler. En anden grund til at det i sådanne situationer kan være svært helt at undgå overbelastningsskaderne er, at symptomerne på den for store belastning langt fra altid optræder på samme tid som den årsagsgivende belastning. Man kan altså godt træne ud over vævets tolerancetærskel og ind i en vævsnedbrydningsfase, uden at få forvarselssymptomerne på dette med det samme. Årsagen til og starten på en overbelastningsskade ligger dermed uger forud for symptomerne. Det kan også være svært præcist at adskille de tidlige overbelastningssymptomer fra almindelig træningsømhed, især hvis man samtidig har skiftet træningsform. Da skadesperiodens længde er meget afhængig af, hvor tidligt skaden opdages, bør man være meget opmærksom på de tidlige tegn på overbelastning, da det vil være meget lettere og hurtigere at behandle skaden og dermed komme tilbage til normalt træningsniveau hvis skaden er ny. Har man pådraget sig en overbelastningsskade, vil behandlingen, udover nedsættelse eller ophør af træningsmængden, være meget afhængig af præcis hvor på kroppen overbelastningen viser sig.