Sådan reagerer din krop på slankekuren

Mange spekulerer sikker over, hvordan vores krop reagerer, når vi ændrer vore spisevaner, samt når vi begynder at dyrke meget motion. Vi ved af erfaringen, at vi taber nogle kilo, og at det er sundt, idet vi forbrænder vore fedtdepoter, mens musklerne bliver tilbage på vores krop. Men hvad sker der helt eksakt i vores krop, og er det sundt for vores krop? Det kan du få svar på i en god artikel i Jyllands-Posten, hvor man kan læse om, hvordan vores krop reagerer på slankekuren.

Hvad sker der i vores krop, når vi er på kur?

 

Når du spiser færre kalorier, end kroppen er vant til, og når du spiser færre kalorier, end du bruger, så tærer kroppen på dine fedtdepoter. Og så taber du dig. Hvis du er en af de få, der ikke har overskydende fedt på kroppen, vil den i stedet tære på muskelvævet. For de fleste af os, vil det dog være kulhydrat- og fedtdepoterne, der står for skud. Teoretisk set taber du dig allerede fra den første dag, hvor du spiser mindre, end kroppen forbrænder. Men i praksis går der typisk nogle dage, før det kan ses på vægten. Det skyldes, at kroppen i første omgang bruger den energi, der er i kulhydratdepoterne i bl.a. leveren. Og først efter en lidt længere periode med energiunderskud begynder den for alvor at tære på fedtdepoterne.

Hvad sker der i vores krop, hvis vi træner?

 

Hvis du supplerer din slankekur med træning, vil du forbrænde mere og få plads til enten lidt mere mad i regnskabet, eller du vil tabe dig tilsvarende hurtigere. De færreste kan dog nøjes med at dyrke motion, hvis de vil tabe sig. Det er langt hurtigere at spare kalorier ved at omlægge kosten, end det er at forbrænde en tilsvarende mængde kalorier ved træning. En plade chokolade koster dig f.eks. en times hårdt arbejde på spinding cyklen, og drikker du cola til og insisterer på at spise cornflakes med sukker til morgenmad, så skal du træne i mange timer, før kalorieregnskabet balancerer. På en helt almindelig kur vil du derimod nemt kunne spare de kalorier, du ellers skulle bruge tre timer på at forbrænde ved at træne. Men motion gør en forskel, da den virker appetitregulerende og giver dig lyst til at spise sundere. De fleste vil gerne have resultater her og nu, når de er på slankekur, men drop alligevel de daglige vejninger. Din vægt afhænger af mange ting − bl.a. hvornår du har spist, været på toilet, hvor meget du har drukket og svedt − og går du på vægten hele tiden, vil du opleve, at den ryger op og ned. Det kan være meget demotiverende og ødelægge din lyst til at blive på kuren. Vej dig i stedet én gang om ugen på et bestemt tidspunkt, f.eks. fredag morgen, lige når du er stået op. Så får du et mere retvisende billede og slipper for de mange udsving og debatten med dig selv om, hvorvidt indsatsen overhovedet lønner sig.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *