Skal man strække ud efter en løbetur?

 

De fleste strækker udefter en løbetur, men hvorfor gør vi det egentligt? Gør vi det, fordi vi ved, det er rigtigt og vigtigt? Eller gør vi det bare, fordi alle andre gør det?  Tænk hvis alle andre tager fejl! Er det en myte, at man skal strække ud efter en løbetur? Du får svaret her, og du kan læse endnu mere om vigtigheden af at strække ud efter en løbetur i Samvirke.

Skal du strække ud efter en løbetur?

 

I næsten alle sportsklubber samles udøverne efter træning for at strække muskulaturen ud. Ifølge min gamle fodboldtræner var det for at slippe for skader, men passer det nu også? Udstrækning efter løbeturen har ikke den effekt, man måske kunne tro. Det er i høj grad op til dig selv, om du vil strække ud. De fleste vil faktisk hellere kaste sig i sofaen og slappe af. Du kender sikkert følelsen af at komme hjem fra et brag af en løbetur, hvor benene nærmest føles som gummi, og så sætte dig ned og strække ømheden ud af musklerne. Egentlig kunne du nu ligeså godt smide dig i sofaen med stængerne oppe. Der er nemlig ikke nogen videnskabelig grund til at strække ud. Så måske er det en gammel myte, at det er sundt at strække ud efter en løbetur.

Du undgår ikke skader efter en løbetur

 

Mange strækker ud for at undgå overbelastningsskader, men ifølge Peter Magnusson, der er professor i fysioterapi på Bispebjerg Hospital, ligger der ikke noget videnskabeligt til grund for, at vi skal smide os på gulvet og strække ud. »Der er ikke nogen studier, der viser, at skadesrisikoen nedsættes ved, at man strækker ud. Hvis du løber langdistance, så er der ikke den store grund til at strække ud, medmindre man synes, det er rart,« siger Peter Magnusson.

Du kan strække ud før en løbetur

 

Skal du løbe en kortere distance eller interval-løb kan udstrækning muligvis have en positiv effekt, hvis det gøres på forhånd, men igen foreligger der ikke nogen videnskabelig grund til det. »Hvis man har meget stramme muskler og har brug for noget bevægelighed, så ville jeg strække ud før idrætsudøvelsen,« har fysioterapeut Christian Neergaard tidligere sagt til Samvirke.dk.

Du bliver stadig øm efter en løbetur

 

Efter en løbetur der har gjort lårene godt ømme, kan udstrækning fjerne noget af smerten på kort sigt. Lige efter endt udstrækning vil benene føles bedre tilpas, men det er ifølge Peter Magnusson en stakket frist. Smerten vil komme igen senere. Der er altså ikke nogen grund til at strække ud for at slippe for skader eller ømhed, men for mange er udstrækning efter endt træning en ligeså stor del som selve træningen. Hvis udstrækning hjælper dig efter træning til at få det bedre, eller det føles rart, så bliv endelig ved.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *