Bliv slank med stenalderkost

Der findes masser af bøger, artikler, hjemmesider og andre steder, hvor man næsten drukner i gode råd om slankekure. Du kan eksempelvis besøge siden SlankeDoktor.dk, som omtaler flere forskellige typer slankekure bl.a. denne slankekur om stenalderkost, som jeg her vil omtale i detaljer. Ideén ved stenalderkost er, at hvis man spiser som i stenalderen, så bliver man slank, idet man med stenalderkost næsten ikke må spise kulhydrater.

Hvad er stenalderkost?

 

Har du også hørt om den nye stenalderkost eller paleo kuren, som den også bliver kaldt? Slankekuren med stenalderkost er det nyeste inden for slankekure og er meget oppe for tiden, men hvad indebærer diæten overhovedet, og er stenalderkost sundt for din krop? Tanken bag stenalderkost er, at man i stenalderen havde færre sygdomme, fordi man levede sundere og derved længere. Diæten handler derfor om, at du skal prøve at efterligne vores forfædres spisevaner. Kosten består i meget kød, som vores forfædre fik ved jagt samt bær, nødder, rodfrugter og frugt, som de selv plukkede og samlede. Fokus er altså på kød, og du må ikke spise så mange kulhydrater, som fx findes i brød, kartofler, pasta osv.

Forfatteren til stenalderkost

 

Manden bag stenalderkost er bl.a. kokken Thomas Rode Andersen, som lige har udgivet kogebogen, ”Stenalderkost – Palæoopskrifter til det moderne menneske”. I stenalderkost kritiserer man det moderne menneskes kost, fordi vi indtager for meget stivelsesholdig kost samt ”moderne” fødevarer, som har sin oprindelse i tiden efter stenalderen. Ifølge stenalderkost skal vi kun indtage fødevarer fra stenalderen – altså fødevarer, som har sin oprindelse for mere end 10.000 år siden. Vores gener har nemlig næsten ikke ændret sig siden stenalderen, og derfor mener folkene bag stenalderkost, at vi skal tilbage til stenaldermad for at kunne leve sundere og længere.

Hvad må jeg spise?

 

Stenalderkost er bygget på 6 grundregler, som du skal følge:

1) Spis alt det magre kød og alle de skaldyr og fisk, du kan spise.

2) Spis alle de frugter og stivelsesfrie grøntsager, du kan spise – du må altså ikke spise kartofler.

3) Spis ikke kornprodukter (minus pasta, ris, havregryn, majs osv.).

4) Spis ikke bælgfrugter (minus ærter, jordnødder, bønner, bønnespirer, kikærter m.fl.).

5) Spis og drik ikke mælkeprodukter (ost, mælk, fløde, smør, yoghurtprodukter osv.).

6) Spis ikke forarbejdede fødevarer (minus pølser, bacon, leverpostej, pasta, mælkeprodukter osv.).

Er stenalderkost farligt?

 

Formålet med at begrænse indtaget af kulhydrater er, at kroppen i stedet vil danne energi ud fra fedt. Men faktisk anbefaler Nordic Nutrition Recommendations (NNR), at størstedelen af vores dagskost bliver dækket af kulhydrater. Det er nemlig gennem kulhydraterne, at vi får vores primære indtag af de vigtige kostfibre, vitaminer og mineraler. Alle disse komponenter har uundværlige og vigtige funktioner i vores krop. SlankeDoktor.dk advarer mod diæter med udelukkelse af kulhydrater, da der ikke foreligger forskning, der understøtter diæternes eventuelle sundhedsmæssige gevinster.

Kan stenalderkost sikre mig et vægttab?

 

Du skal være opmærksom på, at der ikke er noget forskning på stenalderkost, som kan dokumentere og sikre, at du taber dig. Stenalderkost er som sagt et meget nyt fænomen, så man kender slet ikke til konsekvensen af at udelukke bestemte fødevaregrupper.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *